Met stress hebben we allemaal te maken en dit leidt gelukkig niet direct tot problemen. Het kan zo maar zijn dat je jarenlang  met een bepaalde stress hebt gewerkt die je als normaal beschouwt. Maar ineens krijg je met dezelfde belasting last en sterker nog je bent niet meer in staat om je werk op hetzelfde niveau uit te voeren.

Als je dit overkomt dan ben je over een belastingdrempel heen waardoor het lichaam begint te protesteren en je functioneren afneemt. Dit gebeurt niet ineens en met de juiste aanpak kun je dit zeker voorkomen.

Pas de kennis van de renewal cycle toe

Als gevolg van stress gebeuren er veel processen in het lichaam. Stress activeert het orthosympastisch zenuwstelsel waardoor alle vernieuwende processen in het lichaam stoppen. Alle energie gaat naar primaire taken om ons vege lichaam in veiligheid te brengen. Dit kost veel energie en nog belangrijker het lichaam herlaadt zich niet op deze momenten!

Het is dus van levensbelang dat je met grote regelmaat in een staat van vernieuwing komt (renewal cycle)!

De vier effectieve gewoonten

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mindfulness, hoop, compassie en speelsheid (cq. luchtigheid) belangrijke elementen zijn tegen stress. Deze kwaliteiten zorgen namelijk voor activatie van het parasympatisch zenuwstelsel (is renewal cycle) dat het lichaam in staat stelt om zich op te laden.

Deze vaardigheden zijn soft skills waar niet iedereen zich tot voelt aangetrokken. Daarom vind ik het tof dat deze wetenschappelijke onderzoeksbevindingen komen van de Amerikaanse professor Richard Boyatzis. Hij onderwijst op de Case Western University waar hij MBA students onderwijst met deze materie. Dit zijn universitaire studenten die leiding geven aan de top van het Amerikaanse bedrijfsleven, niet echt soft dus.

Mindfulness

De kunde van mindfulness begint met zelfbewustzijn d.m.v een kalme en open geest! Je weet in de kern wie je bent en je bent in staat om met een kalme en rustige geest adequaat te reageren volgens deze waarden. Zo maak je de juiste keuzen voor jezelf en kom je authentiek over.

Hoop

Dit heeft alles te maken met positiviteit. De wereld ziet er namelijk heel anders uit als je denkt dat ebola morgen in Europa uitbreekt of als je bijvoorbeeld denkt dat Ebola over een half jaar in Afrika voorbij is. Je persoonlijkheid en karakter heeft hier natuurlijk invloed op maar door grondig zelfonderzoek blijkt dat hierin veel ontwikkeling mogelijk is.

Compassie

Het is de kunst van samenleven, in verbinding zonder oordeel. Zijn we in staat om ons te verplaatsen in de situatie van een ander zonder een oordelende mening? Interessant genoeg is dit ook het centrale thema binnen het boeddhisme!

Speelsheid

De leukste van allemaal is speelsheid. Deze kunde krijgt vaak weinig ruimte tijdens het volwassen leven met alle verantwoordelijkheid en bijkomende zorgen. Toch blijkt een luchtige vrolijkheid een krachtige manier om ons te wapenen tegen stress.

Laat je informeren door het bevlogen relaas van professor Richard Boyatzis over stress and renewal.

Voed je anti-stressbuffer

Het is heel gewoon dat we dagelijks stress ervaren, sterker nog het is zelfs van levensbelang. Daarentegen is het essentieel dat er tijd is om ons op te laden. In mijn praktijk kom ik vaak clienten tegen die de noodzaak hiervan niet beseffen. Een verantwoordelijke baan, overvolle (privé) agenda en (te) hoge eisen aan jezelf zorgen dat de boog altijd gespannen is.

Als tegenhanger is het essentieel om dagelijks het parasympatisch zenuwstelsel te activeren. Tijd en ruimte voor jezelf en de vaardigheden: mindfulness, positiviteit, speelsheid en compassie zorgen hiervoor. Op deze manier bouw je een buffer op tegen stressvolle periode.

 

Heb je een persoonlijke ervaring met een van deze activiteiten en herken je het verfrissende effect ervan? Of is je iets niet duidelijk.
Laat het weten in onderstaande commentaarveld. Dank je and recharge yourself! 😉