Japanse massage met de aandacht van zenmeditatie

Al 5 jaar bouw ik iedere dag mijn praktijkruimte op bij Zen.nl Den Bosch. In de avonden vinden daar ook cursussen voor zenmeditatie plaats. Zo komt de ruimte dubbel tot zijn recht.

Door te werken op deze locatie heb ik meer inzicht gekregen in de overeenkomsten tussen zen en shiatsu. Beiden komen voort uit de rijke Japanse cultuur en krijgen steeds meer waardering.

In deze blog vertel ik je meer over de overeenkomsten tussen deze twee disciplines, en wat dit betekent voor jou.

Een moment van aandacht

De Japanse cultuur kenmerkt zich door aandacht voor de kleinste dingen. Men beseft dat het ontwikkelen van een vaardigheid tijd kost, juist door dat oog voor detail te hebben. Je legt een weg van ontwikkeling af om een kwaliteit uit te diepen en te polijsten.

Even ter vergelijking: hier in het westen rond je een universitaire opleiding in vijf jaar af.
In het traditionele Japan duurt de kunst van het thee zetten, schrik niet, 30 jaar.

Een geweldig contrast dat voor ons haast niet valt te begrijpen. En daar zit nou precies de kruks van de Japanse tradities. Langzaam zink je steeds dieper in een bewustzijn dat anders is dan het domein van de ratio.

Kenmerkend voor zenmeditatie

Zenmeditatie geeft al snel een beeld van sereniteit en interne vrede, maar tijdens de beoefening voelt dit vaak heel anders. Bij zenmeditatie oefen je ten eerste om de ketting van gedachten te kalmeren.

Wanneer dit enigszins lukt, ervaar je beetje bij beetje wat er onder deze deken van gedachten huisvest. Onder de oppervlakte bevinden zich gevoelens, overtuigingen en emoties die ons onbewust sterk beïnvloeden.

Hierdoor belanden we in eerste instantie helemaal niet in rust. Je magt gerust zeggen dat er eerst chaos is. De kunst van zen is om hier geen grip op te willen krijgen, maar juist het lef te tonen om deze onrust te aanschouwen zonder het te veranderen.

De overeenkomsten van zen met shiatsumassage

Mensen kiezen voor een shiatsumassage om van spanning of klachten af te komen. Al verlicht een shiatsu massage direct, tijdens de behandeling raken we ook onbekende gevoelige plaatsen aan.

Hierdoor groeit je besef dat de klacht niet op zichzelf staat en dat je hele lichaam erbij betrokken is. Zo loop je met een stijve nek naar binnen, maar besef je aan het einde van de behandeling dat de oorzaak bijvoorbeeld in je onderrug ligt en dat je rechterknie ook een belangrijke rol speelt.

Bij het aanraken van gevoelige plekken spreekt men vaak van weldoende pijn. Het is gevoelig, maar eindelijk krijgt het wel de gewenste aandacht waar het om vraagt. Voor de shiatsutherapeut is het de kunst om samen met de ontvanger de gevoelige plekken niet te mijden, maar deze juist in een breder perspectief te ontdekken. Net als je gedachten tijdens zenmeditatie.

De hara als centraal concept binnen zen en shiatsu.

De hara is een Japans concept dat met veel mysterie is omgeven. Met de hara wordt het zachte deel van de buik bedoeld. Het is belangrijk dat de hierin gelegen organen in goede conditie zijn en dat ze geen beperkende spanning bevatten.

Het gevoel van de hara neemt een centrale plek in binnen de Japanse cultuur. Voor dit te ontwikkelen is voelen en lichaamsintelligentie erg belangrijk. Het bekende onderbuikgevoel komt het dichts bij wat hara is. Je onderbuik weet of je op de juiste weg zit of niet. Het komt op lef aan om naar dit gevoel te handelen en aldoende deze richtingsaanwijzer steeds meer te verfijnen.

Het zwaartepunt van je (bewust)zijn ligt dus in je hara! Dit maakt niet dat je geen gehoor geeft aan je hartsgevoel of denken. Deze spelen een onmisbare rol, maar beide landen in de buik om te voelen wat jouw persoonlijke richting is.

“De hara is het synoniem voor een persoonlijk kompas.”

De weg van zen en shiatsu

Een valkuil binnen zen voor de Westerse beoefenaar is dat we zoeken naar rust in het hoofd.
De nadruk ligt zo wederom op het denken en dat is precies waar we al teveel aandacht op richten.

Het lichaamsgevoel is een onbekend terrein waarin veel rust valt te ontwikkelen. Met meer aandacht in het lichaam kalmeert het hoofd vanzelf en werkt het zelfs als hulpmiddel om rust te vinden. Je raakt steeds bekender met jouw binnenwereld dat je meer richting geeft.

Voor zowel zen als shiatsu staat het ontwikkelen van lichaamservaring (hara) centraal op het bewandelen van jouw weg. Shiatsu is voor iedere zen beoefenaar interessant en geeft een verdieping aan jouw leerpad.

Heb je interesse in een shiatsu ervaring? Maak een afspraak voor een Shiatsu Massage, deze reserveer je eenvoudig in de online agenda van Bimu Shiatsu. Tot snel!