De chi van Shiatsu

Spreekt de Oosterse filosofie en hun kijk op gezondheid en energie sterk ook tot jouw verbeelding? Het fascineert me dat het vooral een ervaringsleer is. Al praktiserend krijgt de theoretische onderbouwing van de werking van chi (energie) steeds meer kleur. Wat is chi en hoe is het aan shiatsu verbonden? En hoe merk jij er wat van in een shiatsubehandeling? Laten we daar in deze blog in duiken.

De oosterse energieleer

Je hebt vast wel eens gehoord van de Traditionele Chinese Geneeskunde, al weet je misschien niet wat dat nou concreet is. Het is een haast academisch systeem dat heel gestructureerd de werking van chi beschrijft.

Academisch ja, maar de energetische leer kun je niet echt theoretisch benaderen. Doe je dat wel, dan beland je makkelijk in een woud van beschreven energiepatronen zonder dat je als therapeut deze theorie├źn doorvoeld en begrijpt.

Shiatsu heeft van nature een meer hands-on mentaliteit. Hierdoor leer ik dagelijks steeds meer over de chi van het Oosten. Deze ontdekkingstocht brengt me steeds een stapje verder en dit maakt shiatsu voor mij oneindig boeiend.

Maar de vraag is natuurlijk: wat ervaar jij als ontvanger van al deze theoretische ervaring?

Uit je hoofd in het lichaam voor meer energie

De basis van een goede shiatsu massage is dat je uit het hoofd komt en je lijf gaat ervaren. Dit zorgt dat jouw energie zich verspreidt over het hele lichaam.

Voor energie is het belangrijk dat het vrij kan stromen in alle uithoeken van je lichaam. Daartoe moet je je overactieve (denk)hoofd kalmeren en openstaan voor de diversiteit aan ervaringen in je lijf.

Yin en yang als basis voor je energie

Het yin-yang symbool is alom bekend en staat voor balans en eenheid tussen tegengestelde krachten. Het is een balans in beweging en is nooit een statisch geheel.

Dit ritme zie je in natuurverschijnselen zoals de dag (yang) dat zich afwisselt met de nacht (yin) en bijvoorbeeld op een berg waar op de zonzijde de warmte voelbaar is aan de ander zijde de koelte van de schaduw. Het een bestaat niet zonder het ander.

Shiatsu speelt met yin en yang

Als je een shiatsu massage ontvangt, wisselen actieve en rustige technieken elkaar af:

  • Het roteren van je ledematen en het schudden van je lichaam activeert energie (yang).
  • Met rustige shiatsu drukt met de duim of hand op een plaats (yin). Dat geeft een heel verstillende ervaring.

Juist deze verstilling geeft je de gelegenheid om je energie op een dieper niveau te ervaren.

“Energie is niet enkel de mogelijkheid om actie te ondernemen. Energie in balans heeft juist ook een rustgevend element.”

Meridianen en Chi

Meridianen zijn het best te visualiseren als rivieren waar chi (energie) door stroomt. Een centrale zienswijze binnen verschillende Oosterse geneeskunde is dat lichamelijke klachten voortkomen uit een belemmering van deze chi-stromen.

Shiatsu stimuleert juist je energie door te werken met de meridianen in je lichaam. Het blijft fascinerend dat bij het vrijmaken van een meridiaan op de benen juist een reactie elders op de meridiaan ontstaat in bijvoorbeeld de buik of in het hoofd geeft.

Het spel van goede shiatsumassage

Een goede shiatsu massage werkt op een speelse uitnodigende manier om de energie in balans te brengen. Het wisselt activiteit af met rust.

De lichamelijke reacties helpen je als ontvanger om aanwezig te zijn tijdens de massage. Samen ervaar je de meridianen en voel je waar er meer en minder ruimte is, waar er wel en waar geen energie aanwezig is.

Ben jij benieuwd naar hoe een goede shiatsumassage voelt?

Boek dan direct een afspraak voor een shiatsu ontspanningsmassage bij Bimu Shiatsu in Den Bosch.