Zijn de moderne tijd en de (oer)mens wel een goede match?

In een tijd waarin Instagram de commerciële scepter zwaait, zelfrijdende auto’s een kwestie van tijd zijn en artificial intellegence (AI) ons steeds meer omarmt zijn we toch echt gebouwd om te overleven in de natuur waar de zon en de seizoenen de dienst uitmaken.

In het grootste deel van de menselijke evolutie leefden we als jager- verzamelaars en ontwikkelden onze voorouders zich optimaal voor deze omstandigheden. Wij ontwikkelden om te overleven onder omstandigheden van schaarste en potentieel gevaar! Het kleinste afwijkend geluidje maakt ons super scherp en een lichaam in conditie is prima in staat tijden van schaarste te overleven. In de (na)zomer als er voldoende eten voorhanden was aten we de buik rond om levensbelangrijke (vet)reserves voor de toekomst op te bouwen.

Sapiens van Yuval Noah Harari

Het menselijk lichaam was tijdens deze periode op zijn sterkst!  Het  boek “Sapiens” van schrijver Yuval Noah Harari beschrijft prachtig hoe de homo sapiens als krachtige jager verzamelaar zich in een razendsnel tempo over de hele wereld verspreiden.

Moderne tijden, moderne valkuilen.

Helaas.., of nee gelukkig !?;) leven we nu in moderne tijden waarin we altijd een warm dak boven ons hoofd en voldoende te eten hebben. Maar onze oeroude genen weten hier eigenlijk geen raad mee. We vallen nog steeds voor zoet, zout en vetten en zitten graag op ons luie kont om energie te besparen.

Dit allemaal voor tijden dat we het nodig hebben. Maar tegenwoordig is het vinden van een prikkelarme omgeving onmogelijk en leven we juist in een wereld van ongekende overvloed.

In deze moderne wereld van Google, Deliveroo en de nieuwste Iphone 11 is het meer dan ooit belangrijk de keuze te maken om te leven naar onze genetische oorsprong. Als we beter in staat zijn te leven naar deze blauwdruk dan staan we in onze kracht.

Oersterk van Richard de Leth

Richard de Leth beschrijft mooi hoe de menselijke geest stapt in de verleidingen van de moderne tijd. Met zijn bedrijf Oersterk biedt hij inzichten om aanpassingen te doen aan je leven voor een betere gezondheid en meer geluk.

Een goede leefstijl voor betere gezondheid en meer geluk in deze moderne wereld.

De potentie om meer te leven vanuit je kracht zit in een samenwerking tussen rust in het hoofd, ruim voldoende fysieke belasting en voeding die ons voedt in plaats van vult. De juiste kennis, een persoonlijke visie en aanpassing van je leefstijl is van levensbelang om je leven op een duurzame manier vorm te geven.