Jelle Dekkers is shiatsutherapeut in Den Bosch. Zijn praktijk Bimu Shiatsu is ontstaan vanuit zijn interesse in de Oosterse holistische filosofie en de onbewuste spanning die zijn lichaam opbouwde door zijn werk achter een bureau. Hij helpt mensen die last hebben van hun rug, schouders of nek door onbewuste spanningen hun lichaam en geest te ontspannen. Hij geeft hen hiermee meer energie in het dagelijkse leven.

Lichaam & geest

Gedurende mijn schoolperiode was het contact met mijn lichaam, door sport en spel, een belangrijk middel om contact te houden met mijzelf en om mijn balans te bewaren. Na het afronden van de H.T.S.-elektrotechniek in 2002 heb ik vier maanden door delen van Indonesië gereisd.

Reis door Indonesië

Tijdens deze prachtige reis werd ik geraakt door diverse elementen in de samenleving. Vooral de onderlinge verbinding tussen de mensen en het oorspronkelijke contact met de natuur raakte mij diep. Hier kwam ik in contact met verschillende massages ter verbetering van de gezondheid. Uit eigen ervaring heb ik toen de positieve werking ondervonden. Bimu is dan ook een door de Indonesische taal geïnspireerd woord en in combinatie met shiatsu betekent het letterlijk “shiatsu van moeder aarde”.

Spanningen door bureauwerk

Na terugkomst ben ik gaan werken in mijn vakgebied. Dit hield in dat ik minstens 40 uur in de week verbonden was met mijn bureau, beeldscherm en telefoon. Met mijn professionele carrière ging het goed maar mijn vitaliteit en gezondheid werden snel minder. Ik kreeg last van mijn onderrug en knieën en bouwde spanning op in schouders en nek.

Jelle Dekkers - Bimu Shiatsu

Starten met Shiatsu

Uit interesse ben ik de 3-jarige opleiding tot shiatsu therapeut gaan volgen. Mijn beweegredenen waren interesse in Oosterse filosofie en de relatie tussen het menselijk lichaam en geest. Gedurende deze opleiding ben ik in contact gekomen met de rijkdom en kracht van de oosterse geneeskunde. Met deze kennis kreeg ik handvatten aangereikt voor mijn lichamelijke klachten die nu weer vitaal en ontspannen zijn. In de afgelopen jaren heb ik velen grote en kleine veranderingen mogen ervaren bij mijn cliënten, collega’s en natuurlijk bij mijzelf.

De meerwaarde van Shiatsu voor mij

Voor mij bewijst shiatsu dagelijks de therapeutische waarde en resultaten vergelijkbaar met reeds meer gevestigde therapeutische vormen als fysiotherapie, chiropraxie, osteopathie, etc. Ik weet uit eigen ervaring dat contact met het lichaamsgevoel, verdieping, vitaliteit en stabiliteit brengt. Ik geloof dat alle mensen de eigen vitaliteit en gezondheid kunnen verbeteren door contact met het eigen lichaam.

Jelle Dekkers - Massage Den Bosch

Mijn persoonlijke ontwikkeling als shiatsu therapeut

Voor een shiatsu therapeut is (lichamelijke) ontwikkeling essentieel. Dit betreft niet alleen een sterk fysiek, zoals goede knieën en rug, maar nog meer het gevoel in het lichaam. Het lichaamsgevoel is de richtingaanwijzer dat informatie geeft over de energie op lichamelijk, emotioneel en mentaal vlak.

Hara is het middelpunt van goede shiatsu massage

Hara is het Japanse woord voor het buikgebied. De hara is het centrum van ons lichaam en is een energetisch en zeer intuïtief centrum.  Denk hierbij aan het onderbuik gevoel dat in de Nederlandse taal is verweven. Voor shiatsu is het essentieel om dit centrum goed te ontwikkelen voor de interne kracht, fijngevoeligheid en intuïtie die hierin huisvest.

Contact maken met de meridianen

Om gevoel met de meridianen en organen te ontwikkelen beoefen ik meridiaan chi kung. Deze chi kung bevat herhalende bewegingen waarbij je spelenderwijs de dynamische energie van de meridianen verkent en versterkt.

Pencak silat voor lichaamsbeheersing

Pencak silat is een Indonesische verdedigingskunst waarbij lichamelijke beheersing, innerlijke kracht, souplesse en snelheid heel belangrijk zijn. Pencak Silat is een sierlijke vechtkunst, maar goed uitgevoerd zeer doeltreffend.