Je brein snakt naar beweging

Voor de meeste Nederlanders is het een uitdaging om voldoende te bewegen. Het werk vindt tegenwoordig zittend, hangend en in het ergste geval soms liggend achter een laptop plaats en voor de welverdiende vrije tijd is geïnvesteerd in een heerlijke bank.

Natuurlijk is alom bekend dat bewegen nodig is voor onze fysieke gezondheid, maar dat dit ook de mentale prestaties ten goede komt is vaak niet bekend. In deze blog dus een pleidooi waarom je meer moet bewegen, voor je brein.

We are made to move

In de oertijd, waar we nog steeds genetisch 98% mee verwant zijn, was bewegen van levensbelang. In goede conditie blijven was van belang om bij gevaar te kunnen vluchten, om lange jachten vol te houden en tijden van schaarste te overleven.

We bewogen gemakkelijk 5 uur per dag en vaak zal het meer zijn geweest. En nu? Als iemand drie keer per week 1,5 uur sport beschouwen we dit als veel en zijn we onder de indruk.

Er is meer nodig voor voldoende beweging

Het is vreemd om de hele dag op een bureaustoel te vertoeven om daarna jezelf drie keer per week in het zweet te werken. Natuurlijk, dat is beter dan niet bewegen. Maar tussen deze twee uitersten zit natuurlijk nog een heel bewegingsspectrum.

In de ‘’comfortmaatschappij’’ waarin we leven moet je goed bedenken hoe je aan voldoende lichaamsbeweging komt. Het is een hele kunst geworden, vol planners, challenges, hypes en meer. Toch is dat begrijpelijk. Als we hier namelijk niet serieus naar kijken dan zal ons oerbrein ervoor zorgen dat we op onze kont blijven zitten, zonder dat je het doorhebt.

Ons (oer)brein is er namelijk op gericht om energie te besparen. Helaas is er in de moderne wereld te veel voeding en te weinig beweging.

Meer bewegen ruimt op van binnen

Voor ons lichaam is bewegen van levensbelang. Het zorgt dat de voedingsstoffen via het bloed in alle uithoeken stromen. Maar minstens zo belangrijk is dat door bewegen de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam beter mogelijk is.

Juist deze afvoer is essentiëler dan ooit door de hoge belasting in het moderne leven. Loslaten en afvoeren zorgt voor flexibiliteit in de weefsels en geeft ruimte voor opname van belangrijke voedingsstoffen.

Zoals gezegd is bewegen ook voor de hersenen belangrijk. Dit komt mede door de afvoer van afvalstoffen, maar er zijn hier meer redenen voor.

Bewegen zorgt voor slimme hersenen

Steeds meer onderzoek bewijst het positieve effect van bewegen op het goed functioneren van de hersenen. Bewegen maakt je simpelweg slim!

Lichamelijke activiteit verhoogt de vorming van nieuwe neuronen in onze hersenhelften. Dit leidt tot verbetering van het leervermogen en langetermijngeheugen.

Bij intensief bewegen komt het stofje BDNF vrij dat een belangrijke rol speelt bij herstelprocessen in je hersenen. Tevens komen er stofjes vrij als endorfine, serotonine en dopamine waar we ons goed door voelen.

Feit is dat het meeste werk tegenwoordig achter de computer plaatsvindt. Maar bewegen is een belangrijke sleutel om mentaal beter tot je recht te komen.

Tips voor slimmer bureauwerk

Met de kennis over het brein en bewegen komt zittend bureauwerk in een ander daglicht te staan. Waarom plaatsen we onze slimme koppen in een omgeving waar het niet kan floreren?

Feit is dat het werk tegenwoordig achter de computer plaatsvindt. Maar bewegen is een belangrijke sleutel om mentaal beter tot je recht te komen.

Meer bewegen vraagt om een persoonlijke strategie waar verschillende bewegingsvormen onderdeel van zijn. Stel jezelf de vraag: hoe kan ik dagelijks eenvoudig meer bewegen? Simpel toe te passen is:

  • Jawel deze inkopper, neem de trap in plaats van lift of roltrap
  • Sta 15 min. eerder op om een korte workout voor het ontbijt te doen
  • Vul de dag met microbewegen
  • Gebruik wanneer mogelijk de (elektrische) fiets
  • Sta ieder uur even op om je lichaam te stretchen en bewegen
  • Stap een halte eerder uit de bus en loop extra meters

De lijst is oneindig, maar uiteindelijk gaat het erom dat je constructief meer beweegt. Het vraagt aandacht om meer bewegen structureel in je dagelijks leven te verweven. Door met regelmaat je bewegingspatroon te evolueren kan je deze aanpassen aan je huidige situatie zodat het ook blijft passen.

Feit is dat het meeste werk tegenwoordig achter de computer plaatsvindt. Maar bewegen is een belangrijke sleutel om mentaal beter tot je recht te komen.

Het is een kunst om meer bewegen structureel in je leven te passen en dit te evolueren zodat het inspireert en bij je huidige situatie blijft passen.