Zo krijg je minder spanningsklachten door stress management

Ik dacht altijd dat ik goed tegen stress kon, ik voelde me hierdoor zelfs onaantastbaar. Maar deze houding maakte juist dat ik niet doorhad als ik wel in de greep van overdadige druk leefde. Nu ik dit besef haal ik mijn voordelen uit stress management.

Want stress is niet slecht! Het is een zelfs een wezenlijk onderdeel van al het organisch leven op aarde. Alleen een te lange periode van overdadige spanning lijdt wel tot een slap aftreksel van jezelf. Stress in balans met herstel maakt dat jij in staat bent om jezelf fysiek en mentaal te blijven ontwikkelen.

Mijn introductie in stress management

Voor mijn carrière als shiatsu-masseur was ik werkzaam als elektrotechnisch ingenieur. Tijdens mijn laatste baan gaf ik leiding aan een ontwerpstudio met bijbehorende werkplaats. In totaal werkten hier 17 werknemers.

De idealist in mij wilde leidinggeven waarin iedereen vanuit zijn eigen kracht en kunde rendement in de organisatie toevoegde.

Helaas voor mij en mijn collega’s gingen mijn positieve intenties finaal de mist in. Al na 10 maanden werkstress was ik nog maar een schim van mijzelf waardoor ikzelf en de organisatie niet floreerde. Gedesillusioneerd stopte na 15 maanden deze uitdaging en dacht ik niet capabel te zijn voor dit werk.

Door te veel stress ontstaat vermoeidheid

Overdaad aan stress maakt zwak

Terugkijkend met mijn kennis van nu weet ik dat de bedrijfsomstandigheden en werkzaamheden mijzelf verzwakte. Dit alles creëerde bij mij een overdaad van spanning waar ik door een gebrek aan stress management niet van herstelde. Met als gevolg dat ik mentaal warrig werd, fysiek zwak en ook negatief gestemd.
Deze ervaring blijft bij mij de kernvraag oproepen: “hoe blijf je gemotiveerd en vitaal in een ambitieuze kantooromgeving?”

Informatie omtrent stress management maakt machtig

Een aantal jaar na mijn leidinggevende baan stuitte ik op informatie van professor Richard Boyatzis. Richard doet veel onderzoek naar leiderschap en de onderliggende fysiologische en mentale processen. Het blijkt dat de stress een essentiële rol speelt.

Goede spanning maakt dat we bij een presentatie in staat zijn om te focussen en dat we een tandje bij kunnen zetten als het moet. Maar bij een overdaad aan stress of zoals Richard het noemt “Anoying Stress” verslechteren onze mentale en sociale kwaliteiten!

Wat je moet weten over stress

Stress is een doemwoord dat zoemt over het internet. Je krijgt al klachten bij het idee dat je last hebt van overtollige spanning, maar er is niet aan te ontkomen en dat is helemaal niet erg. Het is zelfs een essentieel onderdeel om te groeien in het leven!

Wat je moet weten over stress als levenselixer:

  • Stress is onmisbaar en het maakt dat je in staat bent om je grenzen te verleggen.
  • Stress heeft velen oorzaken en deze zijn voor ieder persoon weer anders.
  • Stress heeft altijd een reeks van fysieke reacties als gevolg.

Daarom is het hebben van stress per definitie niet slecht, sterker nog het is noodzakelijk om te groeien en een sterk mens te worden. Concluderend moet je rekening houden dat:

  • je niet langdurig bloot staat aan teveel spanning,
  • je jezelf traint om beter stress op te kunnen vangen,
  • Je voldoende ruimte hebt om jezelf te herstellen van de inspanning.

Op deze manier is stress niet negatief maar maakt het je tot een sterk mens met een goed zelfinzicht.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Welke positieve en negatieve effecten van stress herken je en hoe ga je hiermee om? Deel jouw ervaring en ik zal reageren met mijn visie.

Wat is jouw ervaring met stress?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Welke positieve en negatieve effecten van stress herken je en hoe ga je hiermee om? Deel jouw ervaring en ik geef je mijn visie hierover.