De lente is in aantocht en dat merk je aan alles. De dagen worden langer, de zon straalt steeds vaker en de vogels zijn volop in de weer. De zin ontstaat weer om te gaan sporten of om de voorjaarsschoonmaak in tuin of huis te starten, maar dan blijkt dat de energie eigenlijk niet top is. In plaats van ons energiek en fris te voelen is het juist de vermoeidheid die de boventoon voert.

Valse start

De winter loopt op zijn einde en het is dus heel normaal dat je nog niet bruist van energie. Na de winter moeten we rustig op gang komen om onze (top;)vorm weer terug te vinden.

Het is nuttig om de beginnende voorjaarsenergie een handje te helpen. Beweging is nodig om het bloed aan het stromen te krijgen. De kunst van goed bewegen is dat de inspanning meer energie oplevert! De dag na de activiteit is een goede graadmeter is. Voelen we ons fitter of voelen we ons juist vermoeid van de geleverde inspanning. De bewegingsintensiteit gaat vaak te snel omhoog, hierdoor bouwt de vitaliteit niet op maar verbrandt juist de kostbare lente energie.

Het energieverhaal van yin en yang

iStock_bagua squareEnergie heeft altijd 2 tegengestelde zijden, eigenlijk 2 gezichten zoals bijvoorbeeld een actieve en passieve zijde. Deze twee  zijden maken de volledig energie rond. Zie hiervoor het Yin Yang symbool waarbij de tegengestelde zijden de volledige cirkel vullen.

Als deze zijde niet in evenwicht zijn ontstaat er een disbalans. Een veel voorkomende uiting zijn spanningsklachten in nek en schouders. Voor een korte tijd is dit geen probleem als de energie daarna de tijd krijgt om te balanceren. Door het voeden van zowel actieve- en rustenergie vermeerdert de totale energievoorraad.

Voor het vermeerderen van de energie is dagelijkse lichaamsbeweging en rust onmisbaar.

Geniet van bewegen

Een fitnesscentrum vind ik altijd een verbazingwekkende plek. Men komt daar om gezond te sporten maar kijkt tegelijkertijd een favoriet tv programma. Sporten is een goede manier om de spanning uit het lichaam te werken en om energie op te bouwen. Maar op deze manier merk je niet eens of de hartslag versneld, het bloed begint te stromen of het zweten start. Stel voor dat je je spieren verkeert gebruikt, een gewricht overbelast of dat de energie ontbreekt om te sporten. Het oplopen van een blessure of het uitputten van je lichaam is dan snel gebeurd.

Bewegen met aandachtWilson Hui Tai Chi at the People's Park flickr

Bij bewegen is het belangrijk om met aanwezigheid te sporten. Het is sensationeel wat er allemaal in het lichaam gebeurt tijdens beweging. Door het ervaren van je lichaam stroomt de opgebouwde energie vanuit je hoofd in je lichaam. Vanuit rustige oefeningen bouw je langzaam op naar meer intensieve oefeningen.

Actief rusten

Relaxen in de winter is al snel binnen zittend voor tv of tablet. Zo kom je misschien wel los van gedachten over je werk, maar het levert geen energiek gevoel op. Actief rusten heeft meer te maken met mindfulness. Dus kunnen we rusten en tegelijkertijd ervaren wat deze rust voor ons doet. Op deze manier activeert het parasympatisch zenuwstelsel wat essentieel is om de eigen batterijen weer op te laden! Na fysieke beweging stroomt de lichaamsenergie, hierdoor ervaar je meer als je direct erna de tijd neemt om met aandacht te rusten.

Hoe ga je om met lentemoeheid?

Vermoeidheid kun je met de juiste stappen serieus aanpakken. De moeheid laat zien dat je energie nog niet op pijl is om volledig tot actie over te gaan. Ten eerste moet je dit accepteren, het is zo simpel “als je moe bent moet je rusten”! Je zorgt voor een beter slaapritme en gedurende de dag neem je enkele relax momenten. Op deze manier vult de energievoorraad zich weer aan. Daarnaast moet de energie in beweging komen. Begin rustig met lichaamsbeweging om de energie op gang te krijgen en te vergroten.