Water is het meest basale ingrediënt in ons voedingspatroon maar toch komt het voor dat ik te weinig drink. Uit cijfers blijkt dat veel Nederlanders, samen met mij, niet voldoende drinken. Dat terwijl we in het land wonen waar het schoonste leidingwater van de gehele wereld is! Inmiddels heb ik praktische gewoonten die ervoor zorgen dat ik dagelijks voldoende water absorbeer.

Wij zijn water

De mens bestaat uit ongeveer  70% vocht en dit is nodig voor bijna alle levensprocessen in het lichaam. Het transporteert belangrijke vitaminen en mineralen door het lichaam, herbouwt nieuwe cellen en voert de hierbij ontstane afvalstoffen weer af. Je kunt je voorstellen dat bij een tekort aan water allerlei dingen misgaan. Dus voordat we ons op allerlei detoxkuren, vitaminen of superfoods storten moeten we ervoor zorgen dat we simpelweg voldoende water drinken.

Symptomen van uitdroging

Als je dorst krijgt weet je dat je moet drinken, maar als je niet drinkt gaat het dorstgevoel uiteindelijk vanzelf weg. Mensen die chronisch te weinig drinken krijgen last van uitdroging en bij hen treed het dorstgevoel niet meer op. Een volwassene moet ongeveer 2 liter vocht per dag drinken. Bij een tekort aan water kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Vermoeidheid (zonder aanleiding)
 • Slechte concentratie
 • Je depressief en neerslachtig voelen
 • Je angstig voelen

Als het gaat om fysieke klachten treden de volgende symptomen op:

 • Brandend maagzuur en maagpijn
 • Lage rugpijn
 • Migraine
 • Buikpijn in de darmen

Als je voldoende drinkt ziet je urine er kleurloos of licht geel uit. Als het donkergeel is mag je ervan uitgaan dat je meer water moet drinken. Een uitzonder is bij het gebruik van vitaminenpillen, de eerste uren na inname zal je urine er geler uitzien.

water Erik Charlton evian overload

Drinkgewoonten die je helpen

Om mijn waterinname te garanderen heb ik in de jaren verschillende gewoonten in mijn leven verweven. Dit helpt mij om automatisch bewust te zijn van voldoende drinken.

 • Als ik wakker wordt strompel ik eerst naar beneden om een groot glas warm citroen water te maken. Het is heel eenvoudig en hiermee activeer ik mijn spijsvertering en zet ik mijn nieren direct onder waterdruk (dit vinden ze namelijk fijn). Citroen water maak je eenvoudig door in 350 ml water een halve citroen uit te knijpen. Drink dit volledig op en ga je eerst klaarmaken voordat je aan het ontbijt begint.
 • Bij het ontbijt, eigenlijk net ervoor, neem ik een glaasje sole. Sole maak je zelf met Keltisch zeezout en dit smaakt erg zout maar je raakt er snel aan gewend. Sole zorgt ervoor dat je zoutbalans goed blijft en dat je belangrijke mineralen binnenkrijgt.
 • Gedurende de dag zorg ik voor water of thee in handbereik. Dus in mijn praktijk heb ik altijd een pot thee en een kan water binnen handbereik. Als ik onderweg ben probeer ik altijd een flesje water in mijn tas te hebben.

Een andere praktische tip is om na elke bezoek aan het toilet een groot glas water te drinken. Het is dan een kwestie van tijd tot het volgende toiletbezoek en een nieuw glas water. Gaat het vele water drinken je vervelen? Voeg dan een schijfje citroen of wat takjes munt toe om het een frisse smaak te geven.

Om je dagelijkse vochthoeveelheid te halen is het niet noodzakelijk om alleen water te drinken, alle vloeistoffen tellen mee. Zelfs koffie, bier en wijn tellen mee, maar water is natuurlijk veruit het beste voor je lever en gezondheid.

Voldoende water ondersteunt je gezondheid

Drinken van voldoende water is essentieel maar tegelijkertijd een uitdaging om aan te voldoen. Ondersteunende gewoonten helpen je om dagelijks voldoende water binnen te krijgen.

Ik ben erg benieuwd of jij goede tips hebt om dagelijks voldoende water te drinken? Laat het me hieronder weten.

Lente-shiatsu-5