Afgelopen december volgde ik de bijscholing Dorn-therapie. Deze goed verzorgde 2-daagse scholing van Idellete Eijgelaar zat vol met toepasbare technieken. Dorn-therapie en shiatsu vullen elkaar mooi aan. Dorn maakt het mogelijk om op een zachte manier de stand van heupen en ruggenwervels te corrigeren.

Je vraagt je wellicht af wat bovenstaande foto met Dorn te maken heeft? Naast dat ik het een leuke foto vind gaat het om de houding van de dames. Later in deze blog kom ik hierop terug.

Wat is Dorn-therapie?

Dorn is een zachte behandelmethode om wervels en gewrichten te behandelen. Wervelkolom gerelateerd klachten zijn gericht aan te pakken. Deze methode is zonder risico, maar wel effectief.

Bij een lichaam in balans is het skelet symmetrisch in evenwicht. Tijdens mijn dagelijkse chi kung oefeningen ervaar ik dat symmetrie in het lichaam een belangrijke basis is voor stroming van chi. Dorn-therapie levert vanuit de kern hierin een waardevolle bijdragen.

Rugklachten begint bij de basisMeridianen en Dorn therapie

Als de ruggengraat steunt op een schuin bekken dan is het ontwikkelen van een rechte rug onmogelijk. Een rechte stand van het bekken is belangrijk voor een soepele rug zonder pijn. De basis van Dorn-therapie zit hem in het corrigeren van het beenlengte verschil. Indien je dit niet oplost zijn er klachten mogelijk als: scoliose, lage rugpijn, kniepijn en nekklachten.

Bijna iedereen loopt met een beenlengte verschil. Dit komt in 90% niet door een verschil in lengte van de benen zelf , maar door meer ruimte in het heupgewricht bij het langere been. Door dit gewricht te corrigeren kan de rug op een rechte basis verder bouwen.

Oorzaken van beenlengte verschil

Misstappen, verkeerd tillen of een val veroorzaakt een verschil in beenlengte. Maar de meest voorkomende oorzaak is het zitten achter bureau en computer. Door de houding van de bovenbenen t.o.v. de romp ontspannen de pezen en spieren in het heupgewricht. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk bij het over elkaar slaan van de benen dat er meer ruimte in een heupkom ontstaat. Bij het opstaan glijdt de heup niet altijd goed in de heupkom en de omliggende spieren stabiliseren deze foute houding. De juiste technieken werken eenvoudig om dit verschil weer op te heffen.

Vandaar de fotokeuze van leuk lachende dames met over elkaar geslagen benen!

Rechte heupen als basis voor rechte wervels

Als de beenlengten gelijk zijn en de heupen een goede houding hebben dan worden de wervels van beneden naar boven gecontroleerd. In samenwerking tussen therapeut en cliënt worden de uitstekende wervels zachtjes gecorrigeerd.

Dorn-therapie en shiatsu een mooie aanvulling

Dorn-therapie en shiatsu hebben een duidelijke overeenkomsten in hun filosofie. Zo bevorderen beiden in zachte stimulans het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Het lichaam wordt nooit geforceerd maar er vindt een uitnodiging plaats om zijn natuurlijke balans weer op te pakken. Met Dorn als aanvulling op shiatsu is het mogelijk om correcties op het geraamte te doen. Zoals besproken is een gezonde ruggenwervel de basis van een stabiele gezondheid.