“Dagelijks pillen slikken voor je gezondheid” klinkt vreemd dat geef ik direct toe, maar er is een groot verschil tussen supplement- en medicijnpillen. Met supplementen voorzie je het lichaam van een geconcentreerde dosis voedingsstoffen en dat kan je lichaam waarschijnlijk goed gebruiken.

Er zijn gegronde redenen waarom jij jouw dagelijkse voeding hiermee moet aanvullen. Kris Verburgh schreef in zijn boek “de voedselzandloper” in 2012 al uitgebreid hierover. Vele recente studies blijven dit bevestigen.

Waarom gezonde voeding niet voldoende is

75% van de Nederlandse bevolking eet niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) groente, fruit en vis. Als we hier wel voldoende van eten dan is het nog steeds de vraag of deze voeding wel voldoende voedingsstoffen bevat. Dit komt doordat:

  • landbouwgronden zijn uitgeput,
  • gewassen worden geselecteerd op kwantiteit en niet op kwaliteit (nutriënten),
  • fruit gaat onrijp op transport en bevat dus minder vitaminen
  • ons vlees en gevogelte is van slechte kwaliteit.

Door deze redenen is het moeilijk om daadwerkelijk voldoende nutriënten via gezonde voeding op te nemen.

Dagelijks slikken van voedingssupplementen

Supplementen zijn geconcentreerde voedingsstoffen verpakt in een pilvorm. Het lijkt vreemd maar er is een groot verschil met medicijnen (anders dan de foto’s hierboven doen vermoeden). Geadviseerd wordt om naast een gezond voedselpatroon dagelijks onderstaande 5 supplementen in te nemen:

  1. Vitamine C: neutraliseert vrije radicalen en maakt het immuunsysteem sterker.
  2. Multivitamine en -mineralen: om een basis hoeveelheid van essentiële voedingsstoffen te krijgen.
  3. Magnesium: is bij 300 processen in je lichaam betrokken! Het heeft een positief effect op je energiehuishouding en verhoogt je concentratie.
  4. Omega 3 olie: dit vetzuur is onmisbaar voor een goede werking van het celmembraan, heel belangrijk voor je hersenen en voor hormonale balans.
  5. Vitamine D: vervult een belangrijke rol voor het ontwikkelen en behouden van sterke botten en tanden. Daarnaast is het belangrijk voor onze weerstand en gezonde spieren.

Wil je meer weten over de noodzaak van voedingssupplementen? Het Nederlandse bedrijf Bonusan heeft een helder document op haar site waarin het verder ingaat op de noodzaak van het slikken van supplementen.

Kopen van goede supplementen

Supplementen worden in alle soorten en maten aangeboden, de kwaliteit is belangrijk voor een goed resultaat. Ik bestel mijn supplementen online bij Bewustwinkelen.nl, hier vind ik een breed aanbod van kwalitatieve merken zoals; Orthica, Solgar, Bonusan en AOV.

Mijn laatste bestelling bestond uit de onderstaande supplementen:

De kosten van supplementen

Bovenstaande bestelling kostte €93! Met de multivitaminen kun je twee maanden vooruit en de andere middelen zijn voldoende voor drie maanden.
Voor een halfjaar zijn de kosten €196, dit komt neer op een bedrag van €1,00 per dag.

Hoe ga jij om met supplementen?

Slik jij ook dagelijks supplementen of heb jij daar nog je twijfels over? Gebruik je andere supplementen of merken? Laat het me weten via een bericht onder deze blog en ik probeer het graag zelf uit.