Homeostase topprioriteit 1

Voor jou is altijd homeostase topprioriteit 1 of je er nu bewust van bent of niet. Het is simpelweg van primair levensbelang dat jouw interne milieu binnen kritische grenzen blijft.

Komt het namelijk daarbuiten dan is het lichaam niet in staat is om vanuit zichzelf weer in homeostase (balans) te komen. In de slechtse gevallen heeft dit de dood als gevolg, in minder slechte situaties levert het enkel permanente schade op.

Jouw lichaam zet alles op alles om dit te voorkomen!

Lichaamstemperatuur 37 graden a.u.b.

Neem als voorbeeld lichaamstemperatuur dat bij iedere volwassenen gemiddeld 37 graden is. Bij het dalen van de temperatuur produceert het lichaam warmte door bijvoorbeeld het verhogen van de celverbranding of door het activeren van je spieren (trillen). Bij een te hoge temperatuur gaat het lichaam zweten om via verdamping de nodige warmte kwijt te raken.

Deze aanpassingen vinden plaats door communicatie tussen organen en weefsels, via het zenuwstelsels of door chemische reacties in het lichaam.

Homeostase topprioriteit 1

Allostatische processen ondersteunen homeostase

Het regelen van homeostase topprioriteit 1 gaat door ontelbare lichaamsprocessen. De zogenaamde allostatische processen ondersteunen de homeostase. De kwaliteit en conditie van deze processen maakt dat homeostase acuraat wordt ondersteund.

Allostatische processen zijn dynamisch en heel specifiek voor verschillende processen in het lichaam. Zij zijn betrokken bij bijvoorbeeld het regelen van de  bloeddruk, het hartslagritme, bloedsuikerspiegel en hormoonhuishouding.

Over de complexiteit van deze processen is steeds meer bekend, maar hierin is ook nog steeds genoeg te ontdekken. Daarnaast geldt voor ieder individu een persoonlijke verhouding tussen deze interne processen. Als je voor jezelf in beeld krijgt welke processen dominant uit balans zijn voor jou dan kun je heel gericht proberen deze processen te verbeteren door voeding, beweging of aanvullende manieren.

Voorkom allostatic overload en houdt jezelf top

Alle vormen van stress zorgen voor een gezamenlijke totale stressbelasting van het lichaam. Als het systeem niet in staat is om deze hoeveelheid stress te verwerken raakt het systeem overbelast. Op korte termijn vermindert dit meteen je prestaties en je hebt langer de tijd nodig om hiervan te herstellen.

Als overbelasting te lang aanhoudt volgt uitputting van deze allostatische processen, de zogenaamde allostatic overload. Het lichaam is niet meer in staat om zich onder deze omstandigheden te herstellen. Uiteindelijk leidt deze situatie tot chronische ziekte, een verhoogde kans op blessures en meer kans op ziek worden.

Onderstaande korte video legt op een eenvoudige manier uit wat allostatic load voor jou betekent.

Homeostase topprioriteit 1 hoe ga jij hiermee om?

Richt jij je leven in zodat homeostase topprioriteit 1 alle aandacht krijgt die het verdient. Vaak richten we ons meer op alles wat we willen doen en verliezen we balans snel uit het oog. Maar dit balans is juist onmisbaar om onze doelen op een duurzame manier te bereiken.

Meer kennis over stress en jouw persoonlijke reactie daarop maakt dat je beter in staat bent om op je best te presteren wanneer het nodig is.

Leer in het artikel over eustress en distress 2 vormen van stress meer over de werking van stress.